Priser lektörsläsning och korrektur

Första kapitelläsning

Det här analyserar jag
Manusets öppning, berättarrösten, hur karaktärerna etableras, personskildringen, den första konflikten och vilken effekt berättelsen har på läsaren. Är det spännande och intressant?

Gör så här
Skicka högst tio sidor i Word  med 1,5 radavstånd.

Du får utförliga löpande kommentarer i texten och ett utlåtande på tre – fyra A4-sidor. Max 1 800 ord eller tio sidor.

Pris: 1 000 kr exkl moms. (Summan dras av vid beställning av stort lektörsutlåtande.)

 

Romanläsningar
En lektör är en författares bästa vän. Det kan kännas tufft att få kritik och ändringsförslag men en lektör vill hjälpa dig att göra ditt manus bättre, alltid … Det är inte säkert att du med automatik blir publicerad, men det är en bit på vägen.

Jag som lektör har ett helikopterperspektiv och ser bland annat på dramaturgin, karaktärerna, tidslinjen och grundläggande saker som övertydlighet, slarv med inledning,  miljiö och språk samt tempus och berättarröst . Jag läser ditt manus och ger dig feed-back om vad som fungerar bra, vad som fungerar mindre bra och ger förslag på förbättringar både i en utförlig handlingsplan på cirka tio sidor och direkt i manus. Jag petar inte i språket i det här läget. Du äger alltid din text och accepterar eller förkastar mina förslag, det är viktigt att veta.

Om du har anlitat en lektör tidigare antar jag att du kan det mesta om dramaturgi, struktur, perspektiv och tempus men att du kanske vill spetsa till övergångarna, dialogerna, fixa till den så kallade twisten, det vill säga överraskningsmomenten och stärka karaktärerna och deras relationer.

I priset ingår alltid uppföljning och coachning på 45 minuter.

Gör så här: Om du tycker detta är intressant och vill anlita mig får du väldigt gärna mejla mig. En lektörstjänst kan du beställa när ditt manus är färdigt. Det är en god idé innan vi börjar att jag får veta vad du förväntar dig, om det är något speciellt du vill att jag ska titta på och gärna bifoga ett par sidor text.

Pris: 1 500 kr i startavgift,  6 300 kr (+ moms 25 %) upp till 90 000 ord, vid längre manus tillkommer 800 kr för varje påbörjade 10 000 ord.

Rabatter: Du får 25 % i rabatt om jag läser samma manus en andra gång.

Fackboksmanus
Jag tittar på upplägget av innehållet, strukturen, om budskapet går igenom hela manuset, om språket är anpassat, om eventuella bilder och den så kallade tesen, budskapet stämmer med den tänkta målgruppen. Du får ett utlåtande på ca tio sidor.

Beräknad tidsåtgång upp till fem veckor.

Pris: 1 200 kr i startavgift + 10 öre per ord + moms.

Korrekturläsning, språkgranskning – svenska
Den totala tiden som behövs för att läsa och korrigera en text beror på i vilket skick texten är.

Alla som försökt korrekturläsa sina egna texter vet att det är en svår konst. Det är inte lätt att se sina egna misstag alla gånger. Som skribent vet man vad det ska stå och man läser sin text därefter.

När jag läser korrektur rättar jag stavfel, interpunktion, särskrivningar, felaktigt konstruerade meningar, syftningsfel, böjningsfel, slaskord och jag kontrollerar även att termer, förkortningar etc. är konsekvent använda.

Jag arbetar helst direkt i en Wordfil. Där kan jag använda och visa ändringar och förslag i granskningsverktyget. Då är det lätt att acceptera eller ignorera mina förslag.

Jag korrekturläser också rapporter, manualer, annonser, fackböcker och årsredovisningar m.m.

Alla kunder vill helst ha jobbet gjort snabbt, billigt och med hög kvalitet. Du väljer själv hur du vill ha ditt manus granskat.  Snabbt blir dyrare och jag hinner inte granska lika noggrant. Jag vill helst ha god tid på mig och föredrar att arbetet tar längre tid eftersom resultatet blir bättre, gärna två – tre veckor beroende på omfattning.

Pris normalfall: 120 kr per sida  eller 0,10 kr per ord (en A4-sida, cirka 450 ord,
1,5 radavstånd). Moms tillkommer.

Som språkgranskare tittar jag dessutom på stil, ordval, konsekvens.
Pris, normalfall: 160 kr sida (0,12 kr per ord). Moms tillkommer.

Korrekturläsning – engelska

(Stavfel, grammatik, språkliga fel korrigeras) – 225 kr per sida + moms (en A4-sida, cirka 450 ord, 1,5 radavstånd)

Jag tar endast emot text i digitalt format,  Word inte PDF. Skicka din text i Times New Roman, i 12 punkter, 1,5  radavstånd. Jag förbehåller mig rätten att säga nej till manus.

Kontakta mig via mejl för att boka tid. Väntetiden för ett lektörsutlåtande är för närvarande ca fyra veckor. Du får ditt utlåtande via e-post.

Du kan betala via Swish i förskott eller via faktura.

Villkor

  • Priserna gäller om manus eller text finns hos mig enligt överenskommelse
  • Fakturor har en betalningstid på 15 dagar, F-skattesedel finns
  • Avbeställning måste ske före påbörjat arbete